led

LED RASVJETA

Napredak tehnologije u svim segmentima društva dotakao je i metode današnje rasvjete. LED rasvjeta dolazi u prvom redu kao energetski naprednija zamjena dosadašnjim metodama rasvjete. Uz to dostupne su jedinstvene opcije kontrole efekata rasvjete kakve do sada nisu bile moguće.

Korištenjem RGB (red green blue) spektra boja moguće je dobivanje nebrojenih kombinacija željene boje i sve to jednostavnim podešavanjem. Led-rasvjeta ne koristi pomične dijelove, krhka stakla, ne sadržava živu ni otrovne plinove. Također nije podložna iznenadnom pregaranju.

Bijeli LED izvori svjetlosti s temperaturom boje od 2700 K (topla bijela boja) do 550 također poznata kao hladna bijela sada su dostupni svima i samim time LED ulazi u kućnu, poslovnu, dekorativnu uporabu.

Sa minimalnim troškovima održavanja i znatno dužim životnim vijekom žarulje (i do 5000 sati) briga oko rasvjetnih sredstava polako postaje prošlost. Također u svim ekološko-zdravstvenim sferama LED rasvjeta donosi izvanredne novine: ne emitira UV ni infracrveno zračenje kao niti toplinu kao što u svom sastavu ne sadrži olovo i živu.

LED ŽARULJE

LED - ili Light Emmiting Diode zasniva se na principu svjetnosnih dioda. Ovu su poluvodiči sa mogučnošću pretvaranja električne energije u svjetlost. Svojim djelovanjem elektroni se pretvaraju u fotone s tim da boja dolazi u varijantama plave, zelene, crvene i bijele. S posebnim kontrolerima moguće je dobiti raspon od 16,7 milijuna boja.

Vijek trajanja Led žaruja je mnogostruko duži od običnih žarulja, potrošnja minimalna i ekološki su daleko naprednije od ostalih tehnologija rasvjete. Tehnologija budućnosti sigurno će s vremenom preuzeti sve ostale oblike rasvjete i svakako odabir ekološki i napretku orijentiranoga pojedinca.

SVJETLOST KAO DEKORACIJA

Rasvjeta prostorije kao i odabir boje zidova igra veliku ulogu u konačnom dojmu vaše lokacije. Može sakriti ili naglasiti nedostatke ili napraviti isto sa njegovim prednostima.

Kako biste osigurali najbolji efekt pročitajte nekoliko sljedećih savjeta:

  • usmjerite svjetlost prema stropu prostorije. Ukoliko je strop u svjetloj boji učinak će biti još i bolji.
  • u pojedini dio sobe postavite jednu plohu sa izvorom svjetlosti. Ovo če privući pozornost i učiniti prostoriju većom.
  • dobro je osvijetliti sve kutove prostorije.

Kako biste učinili prostoriju ugodnijom i opuštenijom:

  • u slučaju sobe sa visokim stropovima efektivno je postaviti nekoliko stolnih svjetiljki. Ovo će kreirati seriju malenih izvora svjetlosti i učiniti prostoriju toplijom za boravak. Poželjno je ne osvijetljavati strop.

Kako biste učinili prostoriju višom:

  • koristite stropne lustere ili visilice spuštene dosta nisko.

Bez obzira na Vašu odluku poželjno je izbjegavati jake prijelaze u snazi svjetlosti između prostorija. Korištenjem ovih savjeta zasigurno ćete uljepšati svaki prostor.

DMX - Kontrola svjetlosnih uređaja

Princip rada DMX kontrole mogli bismo prikazati na sljedeći način:

Neka imamo npr. 4 svjetlosna uređaja koji su osposobljeni za DMX upravljanje (lampe bilo koje vrste recimo).
Svakome od njih dodijeljujemo zasebnu identifikaciju recimo 01,02,03,04. slično kao ime prema kojemu možemo direktno upravljati dotičnim rasvjetnim tijelom.
DMX-om sada možemo odrediti zasebne postavke za SVAKO rasvjetno tijelo.
Recimo 01 svijetli sa 25% snage, 03 neka uopće ne radi (snaga 0%) dok 04 funkcionira sa 75% kapaciteta.
Nazivi svjetlosnih tijela ne moraju pratiti nikakav redosljed - 01 i 04 npr. se mogu nalaziti jedan pokraj drugoga, nadalje moguće je da više rasvjetnih tijela ima isti naziv čime ćemo postavkama promijeniti rad cijele njihove grupe. Ako su npr. 4 rasvjetna tijela pod nazivom 02 postavkom snage na 25% sva 4 na bilo kojim pozicijama u prostoru funkcionirat će sa 25% snage.

Ukoliko LED rasvjeta spojena na DMX sustav ima mogućnost mijenjanja boje putem RGB tehnologije - i to je moguće podešavajući snagu svake Red , Green & Blue komponente svijetla.
Sada imamo dodatnu opciju pri imenovanju recimo 01 će biti za snagu dok ćemo sa 02 regulirati udio zelene boje.
DMX kontrolu moguće je uspostaviti za gotovo sve rasvjetne sustave (skeneri, laseri, disko kugli ili stroboskopa) ukoliko je moguće uvesti metodu identifikacije.

DMX kontrola funkcionira pomoću 512 kanala sa mogučnošću umnožavanja, nije kompatibilan sa PC serijskim portovima.